Tips voor winterfotografie

Schaatspret, snert eten, sneeuwpoppen maken en warme chocolademelk drinken. Een typische winter, die helaas niet elk jaar voorkomt. Maar als het dan wél zover is, dan genieten we daar natuurlijk extra van. Als de temperatuur naar rond het vriespunt daalt, kun je bovendien schitterende plaatjes schieten van bijvoorbeeld de Hollandse landschappen. We geven je in deze blog enkele tips voor fotograferen in de winter, zodat jij er ook lekker op uit kunt trekken met je camera.

Speel met het licht

In de winter staat de zon wat lager dan in de zomer, wat er voor zorgt dat er sterke contrasten ontstaan in het landschap. Het fotograferen met tegenlicht geeft je foto dan echt een extra dimensie! En tijdens het bekende ‘gouden uurtje’ zijn besneeuwde landschappen en een bevroren meer of sloot natuurlijk extra magisch, door de gouden gloed van de ondergaande zon. Je voegt hierdoor meer kleur toe aan je foto. Een bevroren meer of sloot gevonden en je weet zeker dat het ijs dik genoeg is? Je hebt nu de mogelijkheid om vanuit een hoek te fotograferen die anders onbereikbaar is. 

Bekijk het eens van dichtbij

Die wijdse landschappen zijn natuurlijk prachtig, maar als dit niet binnen handbereik is, kun je zelfs in je eigen achtertuin mooie (sneeuw)foto’s maken. Ga op zoek naar de details, bijvoorbeeld een tak met sneeuw erop, bevroren bladeren of gras, spinnenwebben en waterdruppels. En onder winterse omstandigheden zien ook de simpelste gebruiksvoorwerpen er heel anders uit. Experimenteer er gewoon lekker op los.

Fotograferen tijdens het sneeuwen?

Vocht is natuurlijk niet goed voor camera, dus let daar goed op tijdens het fotograferen in de sneeuw. Dit geldt ook voor sneeuw die bijvoorbeeld van een boom valt of van een dak glijdt. Daarnaast heeft een camera misschien al gauw de neiging om te flitsen tijdens het sneeuwen, omdat het dan meestal donker weer is. Je krijgt dan vaak grote witte vlekken op je foto, omdat het flitslicht op de sneeuwvlokken valt en dat vervolgens terugkaatst in je lens. Zet dus je flitser uit tijdens het fotograferen als het sneeuwt. 

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun jij er lekker op uit trekken met je camera. We zijn benieuwd naar jouw winterse plaatjes!

‹ Terug naar overzicht