Lente fotografie tips

De lente is zeker één van onze favoriete periodes in het jaar. De vogels die weer vrolijk rond fluiten, het is weer wat langer licht, het verse blad is groen, een heerlijke zonnetje en wat aangenamere temperaturen. Het kan niet beter. Wij hebben daarom ook weer een aantal fotografie tips voor jullie, speciaal voor de lente periode.

Bloesem

Wat bloesems zo mooi maakt, is de combinatie van de grillige tak met de mooie bloemen. Ook dit is maar een bepaalde periode helaas, het liefst zouden we dit de hele zomer wel zo mooi willen zien.

Bloesemroute Betuwe
De meeste bloesems bloeien in april en mei, maar het weer is natuurlijk een belangrijke en bepalende factor. Daarnaast bloeien niet alle bomen tegelijk. Het is daarom raadzaam om van te voren goed te informeren welke bloesem je op de bloesemtocht route aan kunt treffen. Op de website van Nederland Fietsland vind je een fietstocht waarbij je langs verschillende boomgaarden in de Betuwe komt.

Fotografie tips

 • Maak gebruik van scherpte diepte fotografeer bijvoorbeeld op een diafragma f1.8 of f2.8 en leg de focus in de hoek en laat dit mooi overvloeien naar achteren.
 • Maak gebruik van een macro lens of macro tussenringen, voor mooie close-up foto's van de bloemen. Let er wel op dat je hierbij een statief gebruikt en dit op dagen fotografeert dat het windstil is.

Lentefotografietips

Bloemen

De bloemen bloeien weer prachtig in de lente! De krokussen en narcissen zijn er als eerste bij. Ondertussen groeien de tulpen ook erg snel. Wij hebben wat mooie routes en locaties voor jullie uitgezocht om mooie foto's te maken van deze prachtige bloemen. 

Tulpenroute Noordoostpolder 22 april t/m 7 mei
De 100 kilometer lange autoroute leidt door het tulpengebied in de noordelijke helft van Noordoostpolder waar de meeste bloeiende tulpen langs de weg staan. De route wordt met zorg uitgezet door 4 jonge enthousiaste tulpentelers uit Noordoostpolder die na het planten van de bollen de polder doorkruisen om de percelen te herkennen waar tulpen geplant zijn. Hieruit ontstaat de tulpenroute. De route loopt dit voorjaar langs de dorpen: Rutten, Creil, Espel, Marknesse, Luttelgeest, Bant en Emmeloord. Op elke willekeurige plek kan de route gestart worden. De route leidt bij Espel en Creil langs het nieuwe windmolenpark dat in aanbouw is. De tulpenroute is te vinden op de website van StEP Noordoostpolder.

Wilde kievitsbloem
Eind april bloeit misschien wel de mooiste bloem, de kievitsbloem of ook wel de Hollandse tulp genaamd. Deze zeldzame plant doet er minimaal acht jaar over om te gaan bloeien. Toch zijn er in Nederland een aantal plekken waar ze massaal groeien. Onder andere in Wilsum (vlakbij Zwolle). Deze fotogenieke kievitsbloem is daardoor erg geliefd bij de natuurfotograaf. Er worden zelfs workshops gegeven hoe je deze plant zo mooi mogelijk in beeld kan krijgen. Het is zeker de moeite waard om eens te gaan kijken bij deze prachtige kievitsbloem. Wees wel lief voor de natuur, dus pas wel op waar je wilt gaan fotograferen; het zou zonde zijn als je deze planten kapot trapt.

Fotografie tips

 • Let op waar je loopt of wilt gaan zitten fotograferen i.v.m. het vertrappen van de bloemen en planten.
 • Ga tussen de bloemen liggen en fotografeer naar boven toe (kikvorsperspectief). Let op: ga in de paden liggen, en niet op de tulpen of (kievits)bloemen.
 • Het is ook erg mooi om met zonsopkomst of -ondergang de bloemen te fotograferen. Dit geeft je foto een extra sfeer.
 • Fotografeer vroeg in de ochtend, vaak heb je dan dauwdruppeltjes op de bloemen. Dit in combinatie met tegenlicht levert de mooiste foto’s op.
 • Ga op de grond zitten en gebruik een telelens, zoom in en stel scherp op één tulp (of andere bloem) tussen alle andere tulpen. 
 • Maak gebruik van een macro lens of macro tussenringen, voor mooie close-up foto's van de bloemen. Let er wel op dat je hierbij een statief gebruikt en dit op dagen fotografeert dat het windstil is.

Lentefotografietips

Pasgeboren dieren

De vrolijke lammetjes in de wei, kuikentjes, kittens, puppy's, veulentjes en nog veel meer leuke dieren worden veel geboren in deze periode van het jaar. En als je ze zelf niet hebt, waar vind je dan zulke jonge dieren? De kinderboerderij. Bij iedereen is wel ergens een kinderboerderij in de buurt en hier vind je altijd wel pasgeboren dieren die je mag fotograferen. Op www.kinderboerderijen.nl kun je zien of er bij jou in de buurt een kinderboerderij is.

Fotografie tips

 • Doe rustig aan, jonge dieren schrikken snel.
 • Ga door de knieën en fotografeer op ooghoogte van de dieren.
 • Zorg ervoor dat je een korte sluitertijd gebruikt om dieren scherp in beeld te brengen. Dieren zitten namelijk nooit stil.
 • Fotografeer met groothoek om ook de omgeving van de dieren te laten zien. Vaak geeft dit ook een leuk effect als je bijvoorbeeld de dieren dicht bij jou hebt staan.

We hopen dat je er in de lente lekker op uit kunt trekken met je camera en dat je wat hebt aan onze tips. We zijn erg benieuwd naar jouw foto's! Veel fotografieplezier gewenst!

Lentefotografietips

‹ Terug naar overzicht