Fotograferen tijdens het gouden uurtje

Het gouden uurtje is het ideale moment om prachtige foto's te gaan maken. Het is daarom zeker de moeite waard om erop uit te gaan met je camera tijdens het gouden uurtje. Wij hebben voor jullie nog een aantal tips tijdens het fotograferen met het gouden uurtje.

Wat is het gouden uurtje eigenlijk? 

Het gouden uurtje is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Het zonlicht heeft tijdens deze uren een speciale kwaliteit en levert hierdoor de super mooie en sfeervolle foto’s op. Zowel portretfoto's als landschapsfoto's, het is maar net wat jij het leukst vindt om te fotograferen.

Op deze website kan je precies zien wanneer het gouden uurtje begint. Ook hebben ze een app, wat handig is voor als je onderweg bent.

Fotografie tips:

 • Bedenk of bekijk van te voren een leuke plek waar je tijdens het gouden uurtje wilt gaan fotograferen. Je hebt namelijk maar (ongeveer) een uurtje de tijd en die tijd vliegt zo voorbij. Ga bijvoorbeeld in de middag al zoeken naar een geschikte plek. Of gebruik Google Maps om een mooie plek te vinden, vaak staan er op Google Maps ook al wat foto's van de omgeving.
   
 • Bekijk vooraf de weersvoorspellingen. Vooral als ze 's ochtends mist voorspellen, is het gouden uurtje echt super mooi. Leuk ook als je bijvoorbeeld koeien of schapen tussen de mistbanken ziet staan.
   
 • Maak eens een silhouette foto, stel de belichting zo in dat de mooie zonsondergang kleuren goed naar voren komen. Dat je onderwerp donker is of dat dit net iets belicht wordt door de zon. 
   
 • Fotografeer eens tegen het licht in. Vaak wordt gezegd dat direct zonlicht in je camera niet mooi is en dat het schadelijk kan zijn voor de camera. Dit is niet waar; het geeft juist mooiere effecten.
   
 • Ga eens door je knieën om de foto te maken en ontdek dat dit een heel ander effect geeft dan fotograferen op ooghoogte. Fotografeer bijvoorbeeld een bloem van onderaf tegen het licht in.
   
 • Denk aan je voorgrond, dit kan je foto interessant maken. Bloemen of grassprietjes, alles kan je in de voorgrond plaatsen, het geeft je foto's uiteindelijk meer diepte en maakt de foto net wat mooier.
   
 • Met je smartphone kan je ook erg mooie foto's maken tijdens het gouden uurtje. Op de meeste telefoons kan je namelijk ook de helderheid aanpassen voordat je de foto maakt, speel hier eens mee tijdens zonondergang. Hierdoor kan je vaak de mooiste kleuren in de foto's krijgen.
‹ Terug naar overzicht